Obavijesti

Promo sadržaj

Hrvatska u godinu dana dobila 792 nova majstora

Hrvatska u godinu dana dobila 792 nova majstora
6

Hrvatska je ove godine na tri ispitna roka dobila 792 nova majstora, a najzastupljeniji su elektroinstalateri, frizeri, autoserviseri, vodoinstalateri, instalateri grijanja i klimatizacije i zidari

Naime, ukoliko suvremeni obrtnik želi unapređivati poslovanje vlastitog obrta u današnjem društvu ubrzanih promjena mora svakodnevno stjecati nova znanja. Samo kroz cjeloživotno učenje moguće je održavanje koraka s tehnološkim razvojem, promjenama na tržištu rada i razvojem konkurentnosti. Upravo stoga koncept cjeloživotnog učenja obrtništvu ima poseban značaj. Ključan korak u tom konceptu jest polaganje majstorskog ispita, kompleksnog ispita kojim se formalno dokazuje najviša razina obrazovanja u obrtništvu. Majstorska diploma jasno pokazuje poslodavcima, potencijalnim klijentima ali i široj javnosti da je upravo ta osoba dokazala izvanredne praktične vještine, ali i teorijska znanja u svojoj struci. Kompetentan, stručan, profesionalac, netko tko je izvrstan u svom poslu, vrijedan, odgovoran, netko tko ima zlatne ruke - samo su neke od asocijacija koje pobuđuje pojam MAJSTOR. Ipak, nisu svi koji obavljaju tzv. „obrtnički“ posao - majstori.

Tko je majstor?

Majstorima se mogu zvati samo osobe koje su položile majstorski ispit. Majstorski ispit jest kompleksan ispit kojim se dokazuje najveća razina obrazovanja u obrtništvu, riječ je o razini 5 prema Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, provodi se prema uvjetima i programu propisanom od strane ministarstva nadležnog za obrt, a uspješnim polaganjem se stječe Diploma o majstorskom zvanju.

Diploma o majstorskom zvanju znak je kvalitete, garantira visoku razinu stručnosti i kvalitete proizvoda i usluga koje pružaju majstori. Upravo ova činjenica ključna je za zaštitu i sigurnost potrošača. Majstorski ispiti imaju i važnu ulogu u profesionalizaciji različitih struka. Kroz uspješno polaganje majstori dokazuju i spektar vještina i znanja potrebnih za uspješno vođenje obrta, što uključuje upravljanje resursima, financijama, ljudskim potencijalima i sl. Majstorski ispit pruža dodatnu vjerodostojnost i povjerenje, što je posebice važno u područjima gdje se izravno utječe na sigurnost građana (elektrostruka, građevina, autostruka i mnoge druge),a njegovim polaganjem dobiva se i velika odgovornost, prenošenje znanja i obrtničkih vještina na mlade generacije.

Naukovanjem do osposobljavanja novih majstora

Redovno srednjoškolsko obrazovanje za obrtnička zanimanja u nadležnosti je Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske obrtničke komore, a specifično je po broju sati koje učenici provode na praktičnom dijelu naukovanja u licenciranim obrtničkim i drugim radionicama. Učenje u pravom radnom okruženju proglašeno je u brojnim dokumentima i inicijativama EU najboljim načinom strukovnog obrazovanja jer omogućava lakše i brže stjecanje potrebnih vještina te poduzetničkih i brojnih socijalnih kompetencija „na licu mjesta“, kao i bolje razumijevanje i usvajanje stručno-teorijskih sadržaja.

Davis Cup, Hrvatska - Argentina

Takav način učenja omogućava i brzo uključivanje u posao nakon završenog školovanja jer su već tijekom redovnog srednjoškolskog obrazovanja učenici veliki dio vremena radili u gospodarstvu, kao i njihovu lakšu zapošljivost s obzirom na završene programe, zanimanja tražena na tržištu rada.

Licenciranjem onih koji provode naukovanje osigurava se da učenici polaze naukovanje u sigurnom okruženju i da ih podučavaju mentori koji imaju pedagoške kompetencije odnosno jamči se kvaliteta nastave u radnom okruženju.

Natječaj za obrtnike mentore u tijeku

Podaci za prošlu školsku godinu su pozitivniji nego do sada, možemo reći da je na razini RH nešto više od 88% upisnih mjesta u obrtničkim zanimanjima bilo popunjeno već na prvom (ljetnom) upisnom roku. Za usporedbu, pretprošle godine nismo imali takvu razinu upisa ni nakon jesenskog roka.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ove godine iz europskih fondova osigurava natječaj za obrtnike mentore, a prijave na otvoreni javni poziv se zaprimaju do 6. srpnja. Javni poziv je namijenjen licenciranim mikro, malim i srednjim poduzećima (isključivo obrti, trgovačka društva, zadruge i ustanove) koja izvode naukovanje za učenike koji se obrazuju za zanimanja u sustavu vezanih obrta po Jedinstvenom modelu obrazovanja, a kako bi im se nadoknadili troškovi isplaćenih nagrada za učenike koji se obrazuju u zanimanjima u sustavu vezanih obrta, kako bi njihovi mentori dobili naknadu za utrošak radnih sata utrošenih na poučavanje te kako bi im se nadoknadio trošak uložene opreme, strojeva, inventara i materijala za prethodnu školsku godinu 2021/2022. Tako je u periodu 2016.-2020. putem istog javnog poziva dodijeljeno 1.316 potpora gospodarskim subjektima za izvođenje naukovanja u ukupnom iznosu od 11,5 milijuna EUR.

Zanimljive činjenice o hrvatskom obrtništvu:

· U Hrvatskoj je trenutačno registrirano više od 106 tisuća obrta koji zapošljavaju više od 215 tisuća osoba.

· U ovoj godini imamo 7.547 obrta više, u odnosu na prošlu godinu riječ je o rastu od 7,6 %.

· Samo u svibnju 2023. broj obrta veći je za 1,2% ili za 1.305 obrt.

· Najveći brojčani i postotni rast broja obrta ostvaren je u cehu uslužnog zanatstva (6.072 obrta više ili 12%), frizera, kozmetičara, njege tijela i fitnesa (681 obrt više ili 8,9%) te prijevoza osoba i stvari (721 obrt više ili 8,8% ).

· U travnju je u Hrvatskoj bilo 159 nezaposlenih majstora, naspram 18 tisuća osoba s nekim stupnjem višeg ili visokog obrazovanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Slavimo Majčin dan: Osvojite nezaboravan vikend program za majke i kćeri!
NAGRADNI NATJEČAJ

Slavimo Majčin dan: Osvojite nezaboravan vikend program za majke i kćeri!

Darujemo čitateljice s programom Ženski vikend Hrvatskom/Women’s days by modniALMAnah! Napišite zašto baš vi i vaša mama trebate osvojiti ovaj vikend, a mi nagrađujemo tri najbolja odgovora.

Traži se osam mladih STEM talenata za početak karijere kroz A1 Start program
PROMO

Traži se osam mladih STEM talenata za početak karijere kroz A1 Start program

Mladi STEM talenti koji traže prvo stalno zaposlenje u struci kako bi svoje fakultetsko znanje primijenili u praksi, imaju priliku postati dio četvrte generacije A1 Start programa i započeti svoju karijeru u A1 Hrvatska
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić