Obavijesti

News

Komentari 0

Svi propusti i misteriji u slučaju Danke: Policajac koji je pao na poligrafu, kasno upalili i alarm

Svi propusti i misteriji u slučaju Danke: Policajac koji je pao na poligrafu, kasno upalili i alarm
3

Slavica Radovanović, pukovnica MUP Srbije u penziji, rekla je da je u slučaju male Danke operativni dio zakazao, dok je onaj koji je sudjelovao u potrazi i na terenu uložio nadljudski napor

VIDEO

Djevojčica Danka Ilić (2) nestala je prije mjesec dana u Banjskom polju kod Bora u Srbiji. Nakon tjedan dana potrage priopćeno je da je ona ubijena, a zbog zločina su uhitili radnike JKP 'Vodovod' Srđana Jankovića (50) i Dejana Dragijevića (50). Istragu nestanka, ali i ubojstva djevojčice obilježili su brojni propusti policije zbog čega je morao reagirati Sektor unutrašnje kontrole (SUK) MUP Srbije, piše Nova.rs. 

Misterij Dankinog ubojstva: Sumnjiva smrt ubojičinog brata i svi jezivi detalji ovog slučaja
Misterij Dankinog ubojstva: Sumnjiva smrt ubojičinog brata i svi jezivi detalji ovog slučaja

Danka je nestala 26. ožujka na obiteljskom imanju. Njezina majka ispričala je da je otišla do automobila da donese vodu sinu, a u tom periodu djevojčica je izašla iz dvorišta, a potom i nestala. Krenula je velika potraga za curicom, a kasnije u tijeku dana prvi put je u Srbiji aktiviran i sistem 'Pronađi me'.

Poslije deset dana sveobuhvatne potrage koja je osim Banjskog polja, zahvatila i druge dijelove i okolinu Bora, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sjednici Vlade rekao je da je djevojčica ubijena i da su dvije osobe priznale zločin. Prema policijskoj verziji, osumnjičeni su kobnog dana djevojčicu udarili autom, a potom je ubacili u njega u namjeri da sakriju tragove krivičnog djela. Danka je, kako su pisali srpski mediji, još uvijek bila živa i probudila se u automobilu kada ju je jedan od njih ubio. Zatim su sakrili tijelo. 

Novi detalji istrage: Dankina mama vidjela je njene ubojice kada su stajali pokraj ograde?
Novi detalji istrage: Dankina mama vidjela je njene ubojice kada su stajali pokraj ograde?

Kasno aktiviranje sistema i izostanak informacija

Slučaj su od samog početka obilježili propusti koji drastično mijenjaju tijek istrage, piše Nova.rs. 

Prvi propusti, pišu, napravljen je odmah nakon nestanka jer je apel da je dijete nestalo kružio isključivo društvenim mrežama. Ministarstvo unutrašnjih poslova nije se oglasilo o ovom slučaju sve do navečer kada je aktiviran sistem 'Pronađi me'. Danka je nestala oko 13.45 sati, dok su sistem aktivirali tek u večernjim satima.

Sljedeći, možda jedan od najvećih propusta je šturo, gotovo nikakvo oglašavanje samog Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije tijekom istrage nestanka zbog čega su se u medijima i javnosti konstantno pojavljivale dezinformacije. Od prvog dana, pa sve do dan danas, MUP se oglasio svega nekoliko puta, ali su informacije bile vrlo površne i uglavnom su se ticale pretrage terena, piše Nova.rs. 

Još jedan propust definitivno je curenje nepotvrđenih informacija iz policije, na koje su se mediji pozivali. Tako je na samom početku istrage uhićen, kako pišu, jedan od policajaca koji je sudjelovao u potrazi. On je osumnjičen da je odavao informacije iz istrage o slučaju nestale djevojčice. Kako se tada saznalo, policajac je pao na poligrafskom testiranju, piše Nova.rs. 

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

Od trenutka nestanka curice na terenu u Banjskom polju bile su brojne patrole policije, pripadnici Žandarmerije, helikopter. Više stotina službenika danonoćno su pretraživali Banjsko polje, te se postavlja pitanje i kako je moguće da su osumnjičeni Dragijević i Janković, kao i njegovi brat Dalibor i otac Dejan, dva dana nakon nestanka i ubojstva Danke prenijeli tijelo s jedne lokacije na drugu, a da to nitko nije primijetio. Pogotovo ako se uzme u obzir da je tih dana policija zaustavljala i kontrolirala sva vozila.

Zašto se čekalo uhićenje?

Samim tim, pod propustom policije, činjenica je i da osumnjičeni nisu privedeni već drugog dana, kada su pali na poligrafskom ispitivanju, nego tek nekoliko dana kasnije. Time su osumnjičeni dobili na vremenu da sakriju tijelo djeteta, koje do danas nije pronađeno. Oni su još osam dana bili na slobodi, a jedan od njih je čak i sudjelovao u potrazi, samim tim je znao svaki naredni korak policije. Ipak, možda najveći propust policije je prebijanje nasmrt osumnjičenog Dalibora Dragijevića, koji je priveden zbog sumnje da je bratu Dejanu pomogao sakriti tijelo. Policija je ostala bez jednog od najvažnijih svjedoka jer je Dragijević možda mogao otkriti gdje se nalazi tijelo nestale djevojčice.

Slavica Radovanović, pukovnica MUP u penziji, ispričala je za portal Nova.rs da je u slučaju male Danke operativni dio zakazao, dok je onaj koji je sudjelovao u potrazi i na terenu uložio nadljudski napor.

- Unutrašnja kontrola se bavi isključivo radom policije. Oni imaju zadatak pratiti rad policijskih službenika. Nikakvi odredi uhićenja ne dolaze u obzir. Ne treba se uopće postavljati pitanje je li Unutrašnja kontrola trebala ispitati slučaj male Danke, oni su po Zakonu u obavezi to napraviti - objašnjava bivša pukovnica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Milanović: 'Prvo zasjedanje Sabora je u četvrtak 16. svibnja'
IZBORI 2024.

Milanović: 'Prvo zasjedanje Sabora je u četvrtak 16. svibnja'

Andrej Plenković objavio je kako su u četvrtak sakupili potrebnih 76 potpisa za formiranje nove Vlade

Ivan Penava: 'Postigli smo dogovor, vodit ćemo tri ključna resora. Ostajem gradonačelnik'
NOVOSTI OSTAJU BEZ NOVCA

Ivan Penava: 'Postigli smo dogovor, vodit ćemo tri ključna resora. Ostajem gradonačelnik'

Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, dao je izjavu za medije u prostorijama Domovinskog pokreta, na temu ishoda pregovora oko sastavljanja nove Vlade RH i formiranja parlamentarne većine
’Stjepan Čajić ju je postavio za šeficu’; On kaže: ‘To je laž, svi dišemo s radnicima Varteksa’
VARTEKS U ŠTRAJKU

’Stjepan Čajić ju je postavio za šeficu’; On kaže: ‘To je laž, svi dišemo s radnicima Varteksa’

Radnici Varteksa još čekaju plaće. Uprava šuti, sindikati prozivaju dioničara